Truskawkowe desery na lato

strawberry in bowl and juice

Na każdym kroku widzisz stragany z truskawkami? Wniosek jest tylko jeden: nadchodzi lato, a więc najprawdopodobniej owoce te opanują Twoją kuchnię na najbliższe kilka tygodni. Najbardziej lubisz desery z ich dodatkiem? Poniżej podpowiadamy, jak przygotować te najsmaczniejsze.

Zapiekane naleśniki z serem i truskawkami

Potrzebujesz 2 szklanki mąki, 2 szklanki mleka, 0,5 szklanki cukru, 3 duże jajka, 2 łyżki oleju, 250 g serka (może być twaróg), budyń waniliowy i cukier wanilinowy,  2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego i pół paczki płatków migdałowych. Zacznij od ciasta: mąkę, mleko, cukier, 2 jajka i olej zmiksuj na jednolitą masę i odstaw na 15 minut. Następnie usmaż z niej placki naleśnikowe (wyjdzie ok. 10). W między czasie przygotuj nadzienie: serek wymieszaj z budyniem, jajkiem, cukrem wanilinowym i nakładaj je równomiernie na naleśniki, które najlepiej jest składać w trójkąty. Formę żaroodporną wysmaruj masłem, włóż do niej naleśniki, a całość posmaruj miodem i posyp migdałami. Piecz przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika dodaj świeżo pokrojone truskawki! Delicje!

Kostka truskawkowa

Chcesz przygotować deser dla większej grupy? Najlepszym wyborem będzie kostka truskawkowa! Najpierw upiecz (wykorzystaj własny przepis) lub kup biszkopt. Gdy już będzie gotowy, zacznij przygotowywać mus truskawkowy. Będziesz potrzebowała 400 g truskawek, 1 opakowanie galaretki (najlepiej truskawkowej lub malinowej), 2 łyżki cukru pudru i 3 śmietany kremówki 30% lub 36%. Galaretkę rozpuść w 200 ml wody i ostudź, a następnie dodaj ubitą na sztywno śmietankę oraz pozostałe składniki i zmiksuj. Biszkopt wystygł? Nałóż na niego przygotowaną masę, udekoruj według własnego uznania (mogą być pojedyncze truskawki lub migdały) i odstaw na 2 godziny. Pieczenie nie jest Twoją mocną stroną? Zawsze możesz zamówić gotową kostkę, np. z http://asprod.com.pl/cukiernia  – na pewno będzie smakować Tobie, Twojej rodzinie i znajomym. Nikt nie musi przecież wiedzieć, że nie zrobiłaś jej zamodzielnie – to będzie słodka tajemnica!

Mini brownies z kremem waniliowym i truskawkami

Czas na odrobinę słodkiego nieba! Przygotuj 60 g gorzkiej czekolady, 60 g masła, 0,5 szklanki cukru, jajko, garść zmielonych migdałów, łyżeczkę proszku do pieczenia, 150 g zimnego serka marscapone, małą śmietanę kremówkę, niewielką laskę wanilii, papilotki do pieczenia babeczek oraz… truskawki! Najpierw zajmij się kremem: marscapone, kremówkę, wanilię oraz dwie łyżki cukru miksuj przez ok minutę, a następnie odstaw do lodówki. W tym czasie przygotuj ciasto: masło i czekoladę roztop w kąpieli wodnej, potem dodaj jajko, mąkę, proszek, migdały, cukier i wymieszaj. Gdy uzyskasz gładką masę, włóż ją do papilotek i wstaw na 15 minut do rozgrzanego wcześniej do 160 stopni piekarnika. Jak babeczki wystygną, wydrąż ich środki niewielką łyżeczką, wrzuć drobno pokrojone truskawki i za pomocą rękawa cukierniczego udekoruj przygotowanym wcześniej kremem waniliowym. Na koniec ciastem ze środka posyp mini brownies i odstaw na 20 minut do lodówki. Nie pożałujesz!

Dodaj komentarz