Drugie śniadanie w szkole

śniadanieNie od dziś wiadomo, że to, co jemy, wpływa na nasz sposób życia, daje nam siłę, pozwalającą mierzyć się z codziennymi obowiązkami. Nie inaczej jest w przypadku naszych dzieci – to, co jedzą na śniadanie, stanowi dla nich zapas energii niezbędnej do aktywnego uczestnictwa w lekcji, przyswajania informacji i utrzymania właściwego poziomu koncentracji. Czy drugie śniadanie to fanaberia i moda, czy ważny i potrzebny dziecku posiłek?

Po co drugie śniadanie?

Niejednokrotnie słyszeliśmy stwierdzenie, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, bowiem daje ono energię na cały poranek – zaleca się, aby było niewiele mniej kaloryczne od obiadu. Aby zapewnić lukę żywieniową między I śniadaniem a obiadem i zapewnić organizmowi dodatkowe źródło energii, niezbędne jest drugie śniadanie. Eksperci żywieniowi szacują, że drugie śniadanie powinno dostarczyć organizmowi od 10 do nawet 15 % dziennego zapotrzebowania na energię – świadczy to o tym, że jest to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia i nie można go bagatelizować, szczególnie, jeśli chodzi o dziecięcy tryb dnia.

Niezbędne składniki

Do prawidłowego funkcjonowania w szkole, pożywienie powinno dostarczać dziecku takie składniki, jak:

  • białko – jest niezbędne do budowy tkanek organizmu, jest także podstawowym źródłem energii, przez co szczególnie ważne jest dostarczanie białka dorastającym dzieciom,

  • witaminy, które pełnią szereg ważnych funkcji w organizmie (są odpowiedzialne za prawidłowy rozwój dziecka, jego wzrost czy odporność),

  • żelazo jest niezbędne w procesie tworzenia paznokci i włosów oraz odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,

  • wapń jest niezbędny w procesie wzrostu dzieci oraz wzmacnia układ kostny i zęby,

  • jod – zapewnia zdrowy rozwój włosów i paznokci oraz pełni ważną funkcję w procesie przemiany materii,

  • cynk – poprawia sprawność intelektualną i niweluje zmęczenie,

  • nienasycone kwasy tłuszczowe – niezbędne do funkcjonowania mózgu,

  • węglowodany, które dostarczają dziecku niezbędnej energii.

Są to podstawowe mikroelementy, jakich potrzebuje dziecko do prawidłowego rozwoju. Aby dostarczyć mu odpowiednią ilość tych składników, należy zadbać o właściwie zbilansowaną, ale zróżnicowaną dietę. Eksperci radzą, aby drugie śniadanie składało się z produktów pochodzących z kilku grup żywieniowych i zalecają łączenie produktów zbożowych, mlecznych, tłuszczy, białek i owoców.

Wzorcowe śniadanie

Aby dostarczyć dziecku wszystkich potrzebnych składników, należy łączyć ze sobą rożne rodzaje i typy pokarmów. Poniżej wyszczególniono mikroelementy i pokarmy, w jakich możemy je znaleźć:

  • białko: mięso, drób, ryb, jaja, mleko i jego przetwory, orzechy, ziarna zbóż;

  • witaminy: głównie owoce i warzywa;

  • żelazo: sałata, ryby, orzechy, mleko, brokuły, szpinak;

  • wapń: nabiał, zielone warzywa;

  • jod: morskie ryby, cebula, ananas, zioła;

  • cynk: chude mięso, mleko, żółtka jaj, pełnoziarnista mąka, orzechy, zielony groszek, marchew, chrzan, szpinak;

  • nienasycone kwasy tłuszczowe: kiełki pszenicy, tran, oleje roślinne, miękkie margaryny;

  • węglowodany: pieczywo, płatki kukurydziane, biały ryż, warzywa.

Poza tym warto pamiętać, aby nie podawać dziecku na II śniadanie słodyczy i kolorowych napojów. Ich spożywanie jest dostarczaniem dziecku pustych kalorii, a obecność w codziennej diecie tych produktów może być źródłem otyłości dziecka i chorób cywilizacyjnych w okresie dorosłym.

Aby dziecko chętnie spożywało w szkole posiłek trzeba zadbać, aby był on kolorowy, pachnący i smaczny. Powinien składać się również z produktów lubianych przez dziecko. Drugie śniadanie, szczególnie, jeśli ma formę kanapek albo łatwo rozlewających się produktów (np. jogurtu), powinno być transportowane w przeznaczonym do tego opakowaniu, który zapobiegnie zgnieceniu kanapki albo uszkodzeniu pojemnika z jogurtem. Warto też zainwestować w estetyczne, kolorowe pudełko, z którego dziecko chętnie będzie jadło podczas swojej obecności w szkole.

Dodaj komentarz