Nie od dziś wiadomo, że to, co jemy, wpływa na nasz sposób życia, daje nam siłę, pozwalającą mierzyć się z codziennymi obowiązkami. Nie inaczej jest w przypadku naszych dzieci – to, co jedzą na śniadanie, stanowi dla nich zapas energii niezbędnej do aktywnego uczestnictwa w lekcji, przyswajania informacji i utrzymania właściwego poziomu koncentracji. Czy drugie śniadanie to fanaberia i moda, czy ważny i potrzebny dziecku posiłek?
Po co drugie śniadanie?
Niejednokrotnie słyszeliśmy stwierdzenie, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, bowiem daje ono energię na cały poranek – zaleca się, aby było niewiele mniej kaloryczne od obiadu. Aby zapewnić lukę żywieniową między I śniadaniem a obiadem i zapewnić organizmowi dodatkowe źródło energii, niezbędne jest drugie śniadanie. Eksperci żywieniowi szacują, że drugie śniadanie powinno dostarczyć organizmowi od 10 do nawet 15 % dziennego zapotrzebowania na energię – świadczy to o tym, że jest to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia i nie można go bagatelizować, szczególnie, jeśli chodzi o dziecięcy tryb dnia.
Niezbędne składniki
Do prawidłowego funkcjonowania w szkole, pożywienie powinno dostarczać dziecku takie składniki, jak:
-
białko – jest niezbędne do budowy tkanek organizmu, jest także podstawowym źródłem energii, przez co szczególnie ważne jest dostarczanie białka dorastającym dzieciom,
-
witaminy, które pełnią szereg ważnych funkcji w organizmie (są odpowiedzialne za prawidłowy rozwój dziecka, jego wzrost czy odporność),
-
żelazo jest niezbędne w procesie tworzenia paznokci i włosów oraz odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
-
wapń jest niezbędny w procesie wzrostu dzieci oraz wzmacnia układ kostny i zęby,
-
jod – zapewnia zdrowy rozwój włosów i paznokci oraz pełni ważną funkcję w procesie przemiany materii,
-
cynk – poprawia sprawność intelektualną i niweluje zmęczenie,
-
nienasycone kwasy tłuszczowe – niezbędne do funkcjonowania mózgu,
-
węglowodany, które dostarczają dziecku niezbędnej energii.
Są to podstawowe mikroelementy, jakich potrzebuje dziecko do prawidłowego rozwoju. Aby dostarczyć mu odpowiednią ilość tych składników, należy zadbać o właściwie zbilansowaną, ale zróżnicowaną dietę. Eksperci radzą, aby drugie śniadanie składało się z produktów pochodzących z kilku grup żywieniowych i zalecają łączenie produktów zbożowych, mlecznych, tłuszczy, białek i owoców.
Wzorcowe śniadanie
Aby dostarczyć dziecku wszystkich potrzebnych składników, należy łączyć ze sobą rożne rodzaje i typy pokarmów. Poniżej wyszczególniono mikroelementy i pokarmy, w jakich możemy je znaleźć:
-
białko: mięso, drób, ryb, jaja, mleko i jego przetwory, orzechy, ziarna zbóż;
-
witaminy: głównie owoce i warzywa;
-
żelazo: sałata, ryby, orzechy, mleko, brokuły, szpinak;
-
wapń: nabiał, zielone warzywa;
-
jod: morskie ryby, cebula, ananas, zioła;
-
cynk: chude mięso, mleko, żółtka jaj, pełnoziarnista mąka, orzechy, zielony groszek, marchew, chrzan, szpinak;
-
nienasycone kwasy tłuszczowe: kiełki pszenicy, tran, oleje roślinne, miękkie margaryny;
-
węglowodany: pieczywo, płatki kukurydziane, biały ryż, warzywa.
Poza tym warto pamiętać, aby nie podawać dziecku na II śniadanie słodyczy i kolorowych napojów. Ich spożywanie jest dostarczaniem dziecku pustych kalorii, a obecność w codziennej diecie tych produktów może być źródłem otyłości dziecka i chorób cywilizacyjnych w okresie dorosłym.
Aby dziecko chętnie spożywało w szkole posiłek trzeba zadbać, aby był on kolorowy, pachnący i smaczny. Powinien składać się również z produktów lubianych przez dziecko. Drugie śniadanie, szczególnie, jeśli ma formę kanapek albo łatwo rozlewających się produktów (np. jogurtu), powinno być transportowane w przeznaczonym do tego opakowaniu, który zapobiegnie zgnieceniu kanapki albo uszkodzeniu pojemnika z jogurtem. Warto też zainwestować w estetyczne, kolorowe pudełko, z którego dziecko chętnie będzie jadło podczas swojej obecności w szkole.