Czy katar alergiczny to jedyny problem osób uczulonych na pyłek roślin? | Mama to Ja!

Czy katar alergiczny to jedyny problem osób uczulonych na pyłek roślin?

alergia

U wielu osób cierpiących na katar alergiczny wywołany uczuleniem na alergeny pyłku roślin dodatkowe problemy stwarza często towarzyszący brak tolerancji niektórych owoców i warzyw. Wynika to z faktu, iż alergeny pyłku roślin dają liczne odczyny krzyżowe z alergenami wielu warzyw i owoców.

Jest to wynikiem obecności w obu tych źródłach tych samych lub bardzo podobnie zbudowanych alergenów. Tak więc alergia sezonowa pod postacią kataru alergicznego z towarzyszącym zapaleniem spojówek i astmą pyłkową nie jest jedynym problemem tych chorych.

Osoby uczulone na pyłek brzozy często obserwują pojawianie się objawów alergii po spożyciu jabłek. Są to przede wszystkim objawy zlokalizowane w jamie ustnej: świąd, pieczenie lub obrzęk warg, języka czy podniebienia. Mówimy wtedy o tak zwanym zespole anafilaksji jamy ustnej. Ocenia się, że odsetek osób uczulonych na alergeny pyłku brzozy, u których rozwijają się objawy zespołu anafilaksji jamy ustnej, sięga 80%. Często chorzy uskarżają się na największe nasilenie tych objawów w sezonie pylenia uczulających roślin, ale po zakończonym sezonie pylenia problem niestety nie ustępuje. Objawy alergii pokarmowej mogą być dużo bardziej rozległe i niebezpieczne.

Miłośnicy jabłek jako wskazówkę mogą potraktować wyniki badań mówiące o tym, że różne gatunki jabłek uczulają z różną częstością, a największa liczba alergenów znajduje się bezpośrednio pod skórką jabłka i w pobliżu ogryzka. Ponieważ duża część alergenów traci swoje właściwości pod wpływem wysokiej temperatury, pomaga poddanie jabłek obróbce termicznej, a zjedzenie pieczonego jabłka lub szarlotki nie będzie już powodowało nieprzyjemnych objawów.

Uczuleni na alergeny pyłku brzozy podobną reakcję mogą obserwować po spożyciu niektórych innych owoców, między innymi brzoskwini, czereśni, śliwek oraz niektórych warzyw, na przykład marchwi lub selera. Uczuleni na alergen leszczyny, cierpiący na katar alergiczny głównie w lutym lub marcu, źle poczują się po spożyciu orzechów laskowych.

W przypadku niektórych chorych z alergią sezonową lista źle tolerowanych owoców i warzyw jest długa. Cierpiąc więc na katar sienny warto udać się do lekarza, który nie tylko powie, jak pozbyć się kataru, ale poinstruuje, jak radzić sobie z towarzyszącą alergią pokarmową.

Artykuł napisany przy współpracy z dr n. med. Agnieszką Lipiec z Ośrodka Badania Alergenów Środowiskowych i dr. n. med. Piotrem Rapiejko, specjalistą otolaryngologiem z Kliniki Otolaryngologicznej Wojskowego Instytutu Medycznego w Warszawie.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz