10 sposobów, jak wpoić dzieciom zdrowe nawyki żywieniowe

mama_zdrowe_dziecko

Nawyki żywieniowe ukształtowane w pierwszych latach życia dziecka wpływają na jego prawidłowy rozwój w okresie dzieciństwa, a potem na jego zdrowie w życiu dorosłym. Jak przekonać dziecko do rozsądnego jedzenia? Oto kilka wskazówek.

  1. Przy wprowadzaniu nowych pokarmów nie zniechęcaj się przy pierwszej negatywnej reakcji dziecka. Musi ono spróbować nowego smaku co najmniej 10 razy, aby móc go zaakceptować.
  2. Wykorzystuj zainteresowanie dziecka nowymi smakami. Ważną rolę odgrywają: kolorystyka i konsystencja potraw oraz wspólne posiłki zjadane mniej więcej
    o stałych porach. Jedzenie powinno być przyjemnością, a nie życiową koniecznością.
  3. Nie zmuszaj, ani nie nakłaniaj dziecka do jedzenia, gdy jest zmęczone lub pochłonięte zabawą.
  4. Nie nagradzaj dziecka za zjedzenie zdrowego posiłku. Utrwali sobie
    w przekonaniu, że jedzenie jest przykrym obowiązkiem.
  5. Nie podawaj dużych porcji. Posiłek nie może przerażać dziecka swoją wielkością, łatwiej dać dokładkę.
  6. Dietę urozmaicaj podając różnorodne produkty o różnej konsystencji.
  7. Bez uzasadnionej przyczyny nie stosuj diet eliminacyjnych. Mogą one doprowadzić do niedoborów pokarmowych, ale też powodować, że dieta będzie zbyt monotonna.
  8. Pamiętaj, że ruch i zabawa na świeżym powietrzu wzmagają apetyt.
  9. Podawaj dziecku preparaty witaminowo-mineralne, na przykład te, z bardzo ważną dla zdrowia dziecka, witaminą D (http://www.meltiki.pl).
  10. Rób zakupy wspólnie z dzieckiem. Pozwalaj mu dokonywać wyboru, przy czym edukuj, które produkty są zdrowe.

 

Powinnaś pamiętać, że odpowiednio skomponowane dania zmniejszają apetyt
na słodycze (bo dostarczają magnez, chrom i cynk) oraz likwidują uczucie głodu między posiłkami.

 Jak możesz wpływać na rozwój preferencji smakowych swojego dziecka?

Uważaj na cukier! Nie dosładzaj jego posiłków. Unikaj podawania dziecku słodyczy, słodzonych napojów (również soków owocowych), a także produktów dosładzanych cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym. Spożywanie zbyt dużej ilość cukru przez dzieci zwiększa rozwój próchnicy zębów, zaburza łaknienie, powoduje wzrost masy ciała
i zaparcia. Ograniczanie spożycia cukru przez dziecko i nie rozwijanie u niego preferencji do smaku słodkiego jest bardzo istotne w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych.

Ogranicz sól! Nie dosalaj posiłków swojego dziecka. Unikaj podawania dziecku paluszków i innych słonych przekąsek. Dzięki temu nie rozwiniesz u niego nawyku spożywania słonych potraw.

 Zdrowe przekąski dla dziecka:

  1. Sałatki owocowe.
  2. Ciasteczka z amarantusem.
  3. Suszone owoce: figi, morele, jabłka, banany.
  4. Owoce duszone na zdrowym oleju kokosowym.
  5. Koktajle owocowo-warzywne.
  6. Płatki owsiane (pełnoziarniste) na wodzie lub mleku z owocami (gruszka, jabłko, banan, truskawki) z odrobiną syropu z agawy.

Dodaj komentarz